Salsa is een Spaanse woord dat ‘saus’ betekent. En dit is de beste omschrijving voor de muziek:

de versnelde Cubaanse son op de eerste tel van de muziek, gemengd met Latin Jazz, Afro Cubaanse percussie en elementen uit andere muziekstromingen met de witte clave als basisritme. Salsa als muziek is aan het begin van de jaren 70 ontstaan in New York (V.S.). De basis van deze muzieksoort, de son, komt uit Cuba. Het eiland Puerto Rico heeft ook een grote bijdrage geleverd aan het ontstaan en de ontwikkeling van salsa muziek. Internationale salsa artiesten: wijlen Celia Cruz en Marc Anthony.

Salsa voor dansers:
Dansers beginnen op de eerste tel van de muziek te dansen.
De leiders beginnen met de linkervoet te stappen en de volgers doen hetzelfde met hun rechtervoet.
Beide danspartners nemen een rust op de 4de en op de 8ste tel van de muziek.
Deze manier van dansen staat door salsadansers wereldwijd bekend als ‘on1’ salsa!
Salsa dansers die ‘on1’ dansen zijn voornamelijk dansers die de Cubaanse dansstijl en de L.A Stijl salsa dansen.
Dit is alleen de technische uitleg. En een goede beheersing van de basis salsadanstechnieken is het allerbelangrijkst bij salsadansen. Maar salsadansen is veel meer dan een technisch hoogstandje. Salsa is een muziek en een dans die je qua gevoel direct in tropische sferen brengt. En veel salsa dansers zijn van mening dat salsa een verslavende werking heeft.
Salsa is ook een ‘paraplu’ naam voor muziek die afkomstig is uit de Latijns Amerikaanse landen en de Spaans sprekende eilanden in de Caribische Zee.
Onder Salsa vallen muzieksoorten zoals Merengue, Bachata, Cumbia, Son montuno, Boogaloo, Mambo, Cubaanse Rumba, Cha-cha-cha, Bomba, Plena.
Salsa muziek is in de 80er jaren door de Antilliaanse en Cubaanse immigranten naar Nederland en de rest van Europa gebracht. Dit muzieksoort zit diep verankerd in het leven van veel latino’s. Tegenwoordig zijn er honderden Amsterdammers en tienduizenden Nederlanders die hun eerste salsa danspassen hebben geleerd.

New York stijl:
Salsa gedanst met de Cross Body Lead als basis danspatroon. Deze danssoort heeft als oorsprong de ‘hustle’ (Latin dansstijl) in combinatie met de mambo van de hoogtijdagen van het Palladium in New York.
Deze danssoort is onderverdeeld in twee sub categorieën: Mambo Típico en Eddie Torres Mambo Palladium Style.